2021’de de VUCA Liderliği Etkili Olmaya Devam Edecek - Selmin Gök

2021’de de VUCA Liderliği Etkili Olmaya Devam Edecek


2021’de de VUCA Liderliği

 

2021’de de VUCA Liderliği Etkili Olmaya Devam Edecek

İş dünyası 2020’de; zorlu, sıkışık ve zorunlu bir değişim dönemine girdi. Bu yeni, tanıdık ve aşina olunmayan bir alandı.

-Bizim işimiz evden yönetilemez veya bizim işimiz ofis gerektirir.
-Evden çalışmak kolaydır.
-Çalışanlar gözümüzün önünde olmalıdır.

-Serbest zamanlı çalışmak, çalışanlar üzerindeki kontrolümüzü kaybettirir.

-Teknolojik dönüşümü gençler veya ilgili departmanlar gerçekleştirsin. gibi pek çok inanç yerle bir oldu veya zorunlu olarak sorgulanmaya başlandı.

Şirketler COVID-19 salgınıyla birlikte ayakta kalmak ve dönemin getirdiklerine uyum sağlamak için esnemek, yeni yollar keşfetmek durumunda kaldı.

Ticaret anlayışı değişti, likidite yönetimi önem kazandı, temassız iş yapış yöntemleri geliştirildi, blockchain-kripto paraya uyum sağlamak kesinleşti, çalışanları kontrol etmek yerine korumak, şirketlerin öncelikleri haline geldi.

Halihazırda eski zihniyete tutunmaya devam eden, yeni dönem anlayışını perspektif olarak kendine katamadığı için yeni yolları hayata geçirmekte zorlanan şirketlerin sayısı az değil. Örneğin; büyük şirketler için tedarikçilerin ödeme vadelerini uzatmak, teknolojiye yatırım yapmadan eldeki kaynaklarla devam etmekte ısrarcı olmak, çalışanları yönetirken sadece iş sonuçlarına bakmak gibi uygulamalar, bu eski zihniyetin göstergeleri olarak yaşamaya devam ediyor.

Ve bunu anlıyorum. Şirketlerin yıllardır kullandığı yolların bir gün çökmesi sonucu; el yordamıyla, bildiğini uygulayarak kullandığı yolları tamir etmeye çalışması bir alışkanlık. Tamir etmek yerine bambaşka tali yollara bağlanmak; cesaret, vizyon, yatırım ve sürdürülebilir stratejiler gerektiriyor.

Finans, perakende, lojistik ve e-ticaret şirketlerinin varlıklarını sürdürmesi tüm insanların zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için çok kritik. O nedenle değişim için henüz geç değil. Tepe yönetimin liderliği şu anda çok kritik ve ben de bu dönemde liderlere, DURT liderliğini önereceğim.

1990’lı yılların sonunda Amerikan ordusunda değişim ve kriz yönetimini ifade etmek için kullanılan VUCA terimi; oynaklık/uçuculuk (volatility), belirsizlik (uncertainty), karmaşıklık (complexity) ve muğlaklık (ambiguity) sözcüklerinin baş harflerini ifade ediyor. Daha sonra iş dünyası için de kullanılmaya başlayan bu terim; değişim, kriz yönetimi gerektiren dönemlerde liderlere, baş harfleri DURT olan bir liderlik şekli öneriyor.

Direct:

Karmaşık durumlarda şeffaf olun. Bu, çalışanların güvenini ve doğal iş birliğine katkıda bulunacaktır.

Understandable:

Belirsiz dönemlerde anlaşılır olun. Amaç, görevlendirme, sorumluluk verme noktalarında net mesajlar verin ve çalışanlarınızı yetkilendirin.

Reliable:

Dürüst ve sadık olun. Söylediklerinizi yapın; planınızın, söylemlerinizin takipçisi olun ve pozitif etkiyi hızlandırın.

Trustworthy:

İtimat edilebilir olun. Çalışanlarınıza yatırım yapın, takımdaşlığı artırın, çalışanlarınızın birbirine kenetlenmesini sağlayın, tedarikçilerinizi ve paydaşlarınızı sürece dahil edin, anlaşılır konuşun, saygı uyandıracak şekilde davranın.

Liderlerin “nasıl” sorusuna cevap veren DURT yaklaşımında, “ne” yapabileceklerine ilişkin somut önerilerim şöyle:

  1. Çalışanlarınızla düzenli iletişim kurun, yönetim kademelerinizin sürdürülebilir iletişim stratejileri geliştirmelerini sağlayın ve taahhütlerini alın.
  2.  Yönetim kadronuzun, uygun durumlarda koçvari ve mentorvari davranabilmelerini sağlamaları için onları yetiştirin; yönetim kadronuza yatırım yapın.
  3. Toplantı veya konuşmalarınızda verdiğiniz sözleri yerine getirin. Getiremeyeceklerinizi açıkça kendi ağzınızdan duyurun.
  4. Güven ihtiyacının daha da çok hissedilmeye devam edeceği önümüzdeki dönemlerde, çalışanların iyi hissetmeleri adına eski yöntemlerin yanına yeni yöntemler ekleyin. Online dans, online yoga, online aktiviteler anlık veya daha kısa süreli mod/haletiruhiye değişikliklerine hizmet eder. Fiziksel hareketin azalması, sıkışma, kaygı ve öfkenin artmasına neden olabilir. Biriken öfke işe, aile travmalarına, etik olmayan davranışlara veya kayıtsızlığa neden olabilir. Duygularıyla ve hayatlarında neler olduğuyla ilgilenin. Özel yaşamlarındaki sorunları çözmenizi önermiyorum. Kendilerini, duygularını, bu süreci nasıl yaşadıklarını onlara sorun; çalışanlarınızı merak ettiğinizi ve onlarla ilgilendiğinizi gösterin ve bu konuda uzman desteği alın.
  5. Liderler, iş ve organizasyonu yönetirken içlerindeki ideal anne ve ideal baba figürlerini dengede kullanmalıdır. İçsel ideal anne; koruyucu, kapsayıcı, şefkatliyken, içsel ideal baba sınırları belirleyici, öz disiplini sağlayan, kural ve etik değerleri gözeten taraflarımızdır. Bu anlamda lider; bu dönemdeki gücünü, dengeyi kaybettiğinde kendisine cesaretle bakarak ve dengeye gelmesini sağlayacak stratejiler geliştirerek koruyacaktır. Sevgi, esneklik ve şefkate alan yaratırken; sürdürülebilirliğinize, kararlılığınıza ve aksiyon planlarınızı çeşitlendirmeye devam edin.

Sevgiyle ve sağlıkla kalın.

Selmin Gök
Kurucu – Danışman – İş Yaşamı Koçu

Daha fazla makale için ;   Makaleler – Selmin Gök (selmingok.com)

Paylaş :