Brikolaj; Beceriklilik Zihniyeti - Selmin Gök

Brikolaj; Beceriklilik Zihniyeti


Brikolaj

 

Brikolaj; elde doğru araç veya materyal olmadan bir probleme çözüm üretme becerisini ifade eden Fransızca bir kelimedir. Brikolaj kavramı, sanat, felsefe, teknoloji, eğitim, girişimcilik, psikoloji gibi pek çok alanda bir perspektif ya da ortaya koyma/yaratma biçimi olarak ele alınmıştır.

Bir Brikolajcı Nasıl Düşünür?

Brikolajcının zihni hep meşguldür. Evde buldukları parçalardan telsiz yapar, kendi arabalarını tamir eder, elinde olan malzemeleri, normal amaçlarının dışında kullanarak farklı şeyler ortaya çıkarır. Brikolaj zihniyeti azı çok kılar, eldeki imkanları doğru değerlendirmeyi öğretir ve bunun yanında “çok” içinde ihtiyacımız olanı da brikolaj zihniyeti ile kısa yoldan ayrıştırabilmemiz mümkündür. Victor E. Frankl “İnsanın Anlam Arayışı” kitabında; toplama kamplarındaki duygusal dayanıklılığı yüksek kişilerin, buldukları ip ve telleri ceplerine attıklarını, ayakkabılarını onlarla tamir edip dondurucu soğukta sağ kaldıklarını brikolajcılığa örnek olarak anlatır. Özetle brikolajcı; başkasının elini kolunu bağlayan bir durumda yaratıcı bir çözümle ortaya çıkar.

Brikolajın Günlük Yaşamımızdaki Yeri

Değişen dünya, beraberinde uyum sağlamamız gereken şartları getiriyor ve dünyanın dijitalleşmesiyle birlikte bizi hızla anlamamız gereken teknolojik gelişmelerin kucağına atıyor. Brikolaj, her yerde olduğu gibi bu alanda da nesne ve olayları birbirinden ayırma ve kanıksama yolunda ihtiyacımız olan bir zihniyet. 2022, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve yapay zekanın daha sorunsuz ve sık bir şekilde hayatımıza gireceği bir yıl olacak. Web 3.0 ve Facebook’un Metaverse evrenlerinin birleşmesi, fiziksel gerçeklik ve sanal gerçekliğin (VR: Virtual Reality) bir araya gelme olasılığı için yeni kapılar açıyor.

Microsoft’un, sanal deneyimleri doğrudan Microsoft Teams’e dahil edebilecek bir platform olan “Mesh” üzerinde çalıştığını duyuyoruz. Evden ya da hibrit modelle çalışma hayatına devam edecek olan iş dünyası etkisiyle; oyun endüstrisinin her zamankinden daha fazla büyüyeceği tahmin ediliyor. Öyle ki Hindistan oyun sektörünün 2023 yılına kadar 2 milyar dolarlık bir sektör olacağı öngörülüyor. Şirketler; evden çalışan kadrolarıyla hayatına devam ederken, bulut bilişim ve ofis yönetimi teknolojilerinin gelişmeye devam edeceği, siber güvenlik pazarının yükseleceği söyleniyor.

Tüm bunlara uyum sağlamak, bunca karmaşada neye odaklanacağını seçmek de brikolaj tekniğinin bir parçası. Bunca karmaşa ve kalabalıkta doğru odaklanmak da kısıtlı imkanlarla çözüm üretmek kadar zordur ve bu alanda da imdadımıza brikolaj yöntemi yetişir.

Bundan iki yıl önce; tüm bu teknolojik gelişmeleri takip edeceğimi, anlamaya çalışacağımı ve hatta bu global etkiyi arkama alarak, elimdeki araç, yöntem, bilgilerle dijital eğitimler tasarlayacağımı, kendimi eğitim verirken birkaç ekrandan izleyebileceğimi, çocuğumun oyuncaklarını beni anons eden sunucu gibi kamera önüne koyup konuşturacağımı söyleseler gülümseyip geçerdim. Oysa duygusal dayanıklı/resilient olmanın aynı zamanda modern çağın bir çeşit icat kabiliyetini içeren brikolaj kavramını da kapsadığını öğrenmiştim.

İş Yaşamında Brikolajın Önemi

İş yaşamında her çalışanın organizasyonel yenilik üretmek için brikolaj fikriyle becerilerini ortaya koyması önemlidir. Hemen her roldeki çalışan, birbiriyle ilintili olmayan nesne, metin, konu, materyal, yöntemleri yeni bağlamlarda bir araya getirebilir ve yeni bir anlam üretebilir. Çok fazla seçenek de kısıtlı imkân kadar kafa karıştırıcı ve brikolaj gerektiren bir sıkıntılıdır…
Brikolaj, yani beceriklilik zihniyeti ile her bir birey yeni görüşler üretmek için araçları ve teorileri bir araya getirerek ve uyarlayarak yaratıcılığını ortaya koyabilir, yepyeni bir şey üretebilir. Mandalinanın içinin üstten açılan bir yuvarlakla boşatılması, kenarlarından ip geçirilerek askılı bir mumluk olarak kullanılması, zeytin çekirdeklerinden kolye üretilmesi, su kabaklarından gece lambası yapılması, çengelli iğnenin punk kültüründe dekorasyon biçimi haline gelmesi, gazete parçalarının bir tabloda zemin ya da parça olarak kullanılması ve resmin onun üzerine yapılması, brikolaj zihin yapısına örneklerdir. Brikolaj zihniyeti doğrudan beceriklilik zihniyetidir.

Brikolaj zihniyetini iş yapış şeklinize dönüştürebilmeniz için tavsiyelerim:

1- Elinizdeki tüm malzemelerinizi, materyallerinizi, yöntemlerinizi, ürünlerinizi… bir araya getirin. Yeni araçlar elde etmeye çalışmayın, elinizdeki araçlarınızı kullanın. Brikolaj eldeki imkanlardan maksimum verim almanızı sağlayacaktır.
2- Hayal kurarak başlayın. Kısıtlara takılmayın, gözünüzü kapatın ve bir çıktı/sonuç hayal edin. Brikolaj zihniyeti yaratıcılığınızı besleyerek yaptığınız her işte farkınızı ortaya koymanız için iyi bir adımdır.
3- Dokunabileceğiniz materyalleriniz varsa hepsine tek tek temas edin. Bunlar teknolojik araç, uygulama… vs ise hepsini bir araya getirin. Brikolaj, seçenekleri en doğru şekilde değerlendirme ve ele alma konusunda size yardımcı olacaktır.
4- Planlamayın, tasarlamayın, harekete geçin. Deneyin ve yanılın.
5- Toplandığınız parça, yöntem, araç ve malzemeleri kendi amaçlarının dışında nasıl kullanabileceğinize odaklanın. Brikolaj, çok yönlü bir bakış açısı olduğu için size yepyeni ufuklar açacaktır.

“Elimde ne olsa yeni bir şey üretebilirim?” yerine “Elimdeki tüm araçları bir kaynağa nasıl dönüştürebilirim?” sorusuyla başlamak, işte bu; Brikolaj zihniyetinin temel adımıdır. Hep birlikte kendimize bu soruyu sormaya ne dersiniz?

Selmin gök
Kurucu- Danışman- İş Yaşamı Koçu

 

Daha fazla makale için ;   Makaleler – Selmin Gök (selmingok.com)

Paylaş :