Covid-19 Döneminde Lider Yöneticiler Ne Yapmalı
Covid-19 Döneminde Lider Yöneticiler Ne Yapmalı;
21 senedir iş yaşamının içerisinde olan bir kişi olarak, ilk kez tüm dünyayı etkileyen bir felakette, organizasyonların tutum ve davranışlarına tanıklık ediyorum. Kitaptan veya bir makaleden okumuyorum.
Sürecin bizzat tanığı olarak, ilk iki ayı şöyle okuyorum:
Dünyadaki her sektörde ve her kişide olduğu gibi, yöneticilerde de bir süre sessizlik ve ne yapacağına karar verememe durumu yaşandı. Elbette organizasyonlar da buna hazır değildi. Korku başladı, bazıları dondu, bazıları yok saydı. Belirsizliğe karşı hemen savaş stratejisi geliştirmek; durmaya, düşünmeye izin vermemek akıl dışı olurdu.
Zaman geçtikçe, rasyonellik ve gerçekçiliğin artmasıyla uzun dönemli planlar yapılmaya başlandı. Bir girişimci olarak ben de dahil projeksiyonumuzu yaptık ve tüm olasılıkları ön görmeye çalışarak, eylem planlarımızı tekrar tekrar güncelledik ve devam ediyoruz.
Özellikle CEO ve Yönetim Kurulu Başkanlarına bağlı olarak görev yapan tüm lider yöneticilerin (unvanın bir önemi yok) sahip olması gereken veya geliştirmesi gereken çok önemli yetkinlikler olduğunu gözlemliyorum.
Covid-19 Döneminde Lider Yöneticiler Ne Yapmalıdır?
- Çalışanların gözü üzerinizde. Tavsiye vermeyin. Tavsiye verdiğiniz şeyleri olun.
- Gerçekçiliğinizi ve iyimserliğinizi koruyun. Gerçekçilik durumla yüzleşme beceriniz ve zihin yapınız, iyimserliğiniz de sizi rüzgara karşı ilerleten gücünüzdür. İkisinin de elini bırakmayın.
- Panik havasından çıkın. Dünyaya yeni geldiniz ve böyle bir dünyaya liderlik edeceğiniz fikrini, zihninizde oturtun. Eski yıkıldı, yeniye yer açıldı. Yeni alanın liderliğine yeni bir zihin yapısıyla başlayın. Unutmayın bu dönemin iyi liderlerini bir süre sonra, geçmişte kalan bugünlerin ışıkları olarak anacağız. O ışığın kendisi olun.
- Elbette ilk 1-1,5 ay çok çalışmak, uzun süreli mesai saatlerinde olmak kaçınılmaz oldu. Bununla birlikte aşırı çalışma ve yorgunluk duygusal dayanıklılığın düşmanıdır. Dayanıklılığı ve toparlanma kabiliyetini artırmak için tazelenmek gerekiyor. Uyumak veya sosyal medyada vakit geçirmek bizi dinlendirmiyor, tazelemiyor. İşin durduğu zamanlarda da otomatik şekilde tazelenemeyiz.
- Arianna Huffington, The Sleep Revolution’da şöyle diyor: “Üretken olmak adına uykumuzdan fedakarlık ediyoruz. Ancak ne kadar fazla çalışırsak çalışalım uykusuzluğumuz her yıl kişi başı 11 günlük üretim kaybına neden oluyor. Dua etmek, meditasyon yapmak; hobilerinize, çocuklarınızla oyun oynamaya alan açmak gibi iç tazelenmenizi destekleyecek hallerde olun.
- Bir araştırmaya göre insanlar günde ortalama 150 defa telefonunu kontrol ediyor. Her bir kontrolde en az 1 dakika gitse her gün 2,5 saatimiz telefonda geçiyor demektir. Telefonumuzu akşam saatlerinde uçak moduna alarak veya kapatarak teknolojiden ve dış uyaranlardan uzak anlar yaratabiliriz.
-
Hangi duygudayım? Bedenimde ne hissediyorum? Neye ihtiyacım var? sorularını, hem kendinize hem de ekiplerinize sorun. Direkt gündemle başlayıp aksiyonlarla bitirdiğiniz toplantılara liderlik etmeyin.
- Duygularınızı konuşun. Do Good Work Consulting Grup Başkanı Terrell Strayhorn diyor ki: “Kaygı belirtilerini reddetmek ya da görmezden gelmek yerine, korku kaygı ve endişelerimiz hakkında konuşmaya zaman ayırıyorum. ‘Tüm süreci uçarken birlikte inşa edeceğiz, bu sürece dair inanın hiçbir planım yoktu.’ diyorum. Sıradan ve üstünkörü değil; gerçek, şeffaf konuşmalar yapıyorum.”
- Zorluklara ne kadar göğüs gerer, dişimizi ne kadar sıkarsak o kadar dayanıklı ve başarılı olacağımıza inanıyoruz. Oysa “katlanarak” dayanıklı olamayız ve bu bir kısa mesafe koşusu değil. Maraton koşacaksanız fiziksel, duygusal, ruhsal, sosyal ve zihinsel olarak kendinizi sürekli geliştirmek, desteklemek, momentumunuzu artıracak bireysel stratejiler bulmak durumundasınız.
-
Lider yönetici olarak kendinize şu soruyu sorun. “Benimle, çalıştığım organizasyon arasındaki en güçlü ortak değerler neler?” Yani o organizasyonda olmanızın anlamı ne? Anlam bulduğunuz yere anlam katarsınız ve anlam bulduğunuz yerde size güç verecek, yakıt olacak şey ortak değerlerinizdir. Onları yaşatın. Hatta buna dair bir günlük tutmanızı tavsiye ederim. Belli mi olur bu süreçten sonra bir kitap yazar, stratejilerinizi ve deneyimlerinizi paylaşırsınız.
- Kutunun dışına çıkmak ya da reset atmak tabirleri hiç bu kadar uygun bir zemin bulmamıştı. Covid-19 zaten bizi kutunun dışına attı ve bizi sıfırladı. Yenilikçilik zamanı, limitsiz olma zamanı. Deneyin, yapın, bozun, deneyin, yapın. Ve en işlevli yöntemlerle ve gündemlerle işinize ve ekiplerinize liderlik edin. Şunu zihninizde hep canlı tutun. Siz takipçi değilsiniz, takip edilensiniz.
- Odağınızı, dikkatinizi yönetin. Odağınız yanlış yerde olursa enerjinizi boşuna harcamış olursunuz. Kendinizi kameraya çekiyormuş gibi izleyin, kendinizi yakalayın ve hemen odağınıza geri dönün.
- Organizasyonunuzda iş birliği ve bütünlük oluşturun. Ekipleriniz evde, siz evinizdesiniz, birbirinizden fiziksel olarak uzaktasınız, ekipleriniz yalnızlar ve kabul edelim ki bazıları bu yalnızlıktan daha fazla olumsuz etkileniyor. Onları kavrayın, onlara temas edin ve bütünle temas etmelerini sağlayın.
Ben bunları nasıl yapacağım, ben nasıl motive olacağım, ben nerden güç alacağım diyorsanız, cevabım şöyle: Kendinizden, özgüveninizden, inancınızdan ve kararlı eylemlerinizden.
Selmin Gök
Kurucu – Danışman – İş Yaşamı Koçu
Daha fazla makale için ; Makaleler – Selmin Gök (selmingok.com)